HTML

Mi is ez valójában?

2011-ben két fiatal elhatározta, felkutatja az ország legjobb Cézár Salátáját. Tapasztalataikat egy blogban tárják a nagyközönség elé, mert bár a kísérlet némileg öncélú, mégis mások számára is fontos információkkal szolgálhat. Értékelési szempontok (1-5): Tálalás | Íz | Ár/érték arány | Mennyiség | Összetevők minősége | Öntet | Elkészítés ideje | Összhatás

Archívum

Az értékelés szempontjai - avagy szubjektivitásunk mércéje

2011.05.24. 11:10 cezarsalata

Miután tegnap létrehoztuk a Blogot, és megírtuk első cikkünket is, leültünk, hogy megbeszéljük a pontos játékszabályokat.
Esetleg most valakiben felmerülhet a kérdés, nem volt-e ez késő, nem kellett volna-e a Blog beindítása előtt, az első cikk publikálását megelőzően ezt tisztázni. A válaszunk: nem.

Az első és legfontosabb szabály - hiszen az egész kezdeményezés erről szól -, hogy felkeresünk éttermeket, ahol mindketten csak 1-1 Cézár Salátát fogyasztunk. Ehetnénk túrós csuszát is, esetleg egy rántott húst sült krumplival, de ezen ételek elfogyasztása után lehet furán venné ki magát, ha a helyi Cézár Salátáról írnánk bejegyzést.

Miután ezt az aprónak nem nevezhető részletet tisztáztuk, megfogalmazódott a feladat: egy jól használható, érthető pontrendszer kialakítása. Mielőtt valaki azt gondolná: "Jaj hát ez gyerekjáték!", hát nem az... De persze köszönhetően annak, hogy külön-külön is feltaláljuk magukat a nehéz szituációkban (hát még együtt...), röpke 30 perc alatt sikerült túllendülni ezen a nehézségen is, és megszületett a Cézár Saláta Értékelés Bibliája (CSÉB???).

Akkor lássuk. Nyolc szempont szerint fogjuk értékelni az elfogyasztott salátákat, külön külön, 1-5-ig terjedő skálán (a német oktatási rendszerben nevelkedettek kedvéért e helyütt megjegyeznénk, hogy az 1 a legrosszabb, az 5 a legjobb). Végül az általunk adott pontszámokat összesítjük, és így jön ki a végleges eredmény. A humán tárgyak iránt érdeklődőknek annyi segítség: összesen 80 pont gyűjthető.
Pár mondat az egyes szempontokról:

Elkészítés ideje
No, csapjunk bele a lecsóba, vagyis Cézárba... Aki még soha nem evett hasonlót, az is rájött talán az étel nevéből, hogy egy salátáról beszélünk. A salátának van egy olyan tulajdonsága, hogy viszonylag rövid idő alatt elkészíthető. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy vannak olyan összetevői egy Cézárnak, melyek elkészítéséhez nem elegendő 2-3 perc (konkrétan a sült csirke vagy egyéb hús, meg amíg í kenyérpirító bemelegszik ugye...), tehát nem azt várjuk, hogy már mikor belépünk az étterembe az asztalon legyen a remekmű, de lehet, hogy a 20. percben sértődötten állunk majd fel az asztaltól a kijáratot és a legközelebbi ingyen Wifi-t keresve.

Tálalás
Mikor az ember végre hozzá jut az ételhez, az első dolog amivel szembesül az étel kinézete. Nagyon sokat számít, hogy az ember milyen kedvvel lát hozzá az elfogyasztásnak, és sok-sok (na jó nem annyira sok) élettapasztalattal a hátunk mögött bátran elmondhatjuk, hogy még a legfinomabb étel is lehet rossz élmény, ha a szemünket nem győzi meg.

Íz
Hát igen... Szerintünk ide nem kell kommentár, és bár talán ez a legszubjektívabb kategória az összes közül, mégis mind közül az egyik legfontosabb.

Mennyiség
No, egy érdekes kategória. A Cézár Saláta a vendéglátó helyek nagy többségében előételként vagy salátaként szerepel. Mindkét kategóriának jellemzője, hogy főétel elé, mellé javasolják. Éppen ezért csodákat nem várunk e téren, azonban ebben a kategóriában nem számíthat sok jóra, akinek a Cézárja után a szerzők a sarki gyorsétteremben kötnek ki.

Összetevők minősége
Látható, hogy az értékelési szempontok helyenként fedik egymást. Jó példa ez a kategória, hiszen egy olyan saláta, amely pocsék, nem friss összetevőkből áll, valószínűleg *** is néz ki (nem merjük leírni, tartva az NMH reakcióitól), és még ráadásul jó eséllyel nem is finom. Mégis, egy ételnél nagyon fontos, milyen minőségű, kinézetű alapanyagokból áll, így ezt a szempontot mindenképp fel kellett vennünk a listára.

Öntet
Talán az egyetlen olyan szempont, mely azt hivatott értékelni, mennyire Cézár a Cézár. Lehet egy Cézárnak nevezett salátán kapros öntet, és ettől lehet az kiváló, de ha szigorúan vesszük az a saláta mégsem Cézár Saláta.

Összhatás
Miután az ember elfogyaszt egy ételt, valamilyen érzés mindig hatalmába keríti. Vagy nem. De az is jelent valamit. Ezt az érzést prezentálnánk pontok formájában.

Ár/érték arány
Végül, de nem utolsó sorban kézhez kapjuk a számlát, és vagy leesik az állunk, vagy elégedetten bólogatunk a fejünkkel, esetleg minden mimika nélkül 2 perc különbséggel a mellékhelység felé (diszkréten) távozunk. Ez utóbbi esetben is tudunk azonban véleményt formálni arról, hogy az adott saláta megérte e az árát.

 

Bemutattuk tehát azt a 8 szempontot, melyek segítségével az elkövetkezendő hónapokban értékelni fogjuk a Cézár Salátákat.

Kezdődjön tehát a nagy Cézár Saláta Teszt!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cezarsalata.blog.hu/api/trackback/id/tr302928343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása