HTML

Mi is ez valójában?

2011-ben két fiatal elhatározta, felkutatja az ország legjobb Cézár Salátáját. Tapasztalataikat egy blogban tárják a nagyközönség elé, mert bár a kísérlet némileg öncélú, mégis mások számára is fontos információkkal szolgálhat. Értékelési szempontok (1-5): Tálalás | Íz | Ár/érték arány | Mennyiség | Összetevők minősége | Öntet | Elkészítés ideje | Összhatás

Archívum

Az eredeti Cézár Saláta - avagy mi fán terem?

2011.05.23. 12:47 cezarsalata

Kedves Olvasók!

Ha figyelmesen elolvassátok rövid, mindössze két mondatos bemutatkozónkat, azonnal kiderülhet számotokra, miről is szól ez a Blog.
Célunk megtalálni az ország legfinomabb Cézár Salátáját. E cél elérése érdekében nem riadunk vissza semmitől, például attól sem, hogy kicsit jobban bele ássuk magunkat eme nemes eledel eredetébe.

És itt rögtön álljunk is meg egy szóra. Jelen (ezen Blog történetében első) írásunkban bemutatjuk a Cézár Saláta megszületésének mikéntjét, és az eredeti receptet (ahogy először készítették). DE! Célunk ezzel a kutatással és blogolással nem az eredeti Cézár, vagy az ahhoz leginkább hasonló saláta megtalálása. Ez is lehetne, de mivel (sajnos) nem lehettünk jelen az első elkészítéskor, így jogosan merülhetne fel a kérdés: honnan is tudjuk, melyik hasonlít legjobban az eredetihez? És ez lenne az a kérdés, amire nem tudnánk megnyugtató választ adni.
Így hát úgy döntöttünk, ennél sokkal szubjektívabb alapokra helyezzük a kutatást, azaz az általunk legfinomabbnak tartott Cézár Salátát keressük szerte az országban.
Azonban mivel - mint már korábban kiderülhetett számotokra - ezt a Blogot ketten írjuk, ez a feladat sem tűnik túl egyszerűnek. Két ember, két különböző ízlés, és mégis egy cél... Ez a szép ebben az egészben :)

No, akkor kezdjünk hozzá...

Mikor elkezdtük a Cézár eredete utáni kutatást, azonnal egy meglepő dolgot fedeztünk fel. Mint laikus, gasztronómiában csak nagyon alapszinten jártas emberek (szerintünk okkal) gondolhattuk, hogy a Cézár Saláta valahonnan Olaszországból származik. Aztán kiderült, hogy mégsem...
Persze butaság lenne azt gondolni, hogy a Cézárnak semmi köze nincs Itáliához.
A Cézár Saláta kitalálója egy bizonyos Cesare Cardini nevű úriember volt, aki az 1920-as években Mexikóban, Tijuanaban üzemeltetett szállodát (és éttermet). Az öreg Cesare olasz bevándorlók fia volt (és akkor itt le is lepleztük az Itáliai vonalat), ennek megfelelően konyhájában erősen dominált az olasz jelleg.
Aztán 1924. július 4-én, mikor Amerika épp a függetlenségét ünnepelte, egy nagyobb társaság keveredett a mi Cesare barátunk éttermébe, nem is sejtve, hogy közel 90 évvel később majd pont ez fog valakit Blog írásra ösztönözni. A tömeg olyan nagy volt, amire a személyzet nem volt felkészülve. Nem úgy a dörzsölt Cesare, aki azonnal feltalálta magát, és a vendégek szeme láttára elkészítette a következő salátát:

Római salátát tépkedett, majd fokhagymás ízesítésű olívaolajjal, frissen facsart citromlével, egy kevéske Worcestershire-mártással, frissen reszelt parmezánnal, nyers tojással és pirított kenyérdarabkákkal vegyítette, majd sózta és fekete borsot tekert rá.

Ez tehát az eredeti recept.
Az idők folyamán természetesen rengeteg változtatáson ment keresztül a Cézár Saláta, és ha valamire igaz a mondás: "Ahány ház, annyi szokás", akkor erre az ételre biztosan.

A magunk részéről az alább közölt receptúrát tekintjük korunk hivatalos Cézár Saláta receptjének, ismételten kiemelve, hogy a továbbiakban NEM az eredeti, vagy ma elfogadott Cézár pontos mását, reinkarnációját keressük, hanem a legfinomabb Cézárt!

Cézár Saláta:

1 egész tojás, 1 sárgája
1,5-2 dl szőlőmagolaj
0,5-1 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma háromszor blansírozva, pürésítve
2-3 kanál szárnyasleves (vagy jughurt)
3 szardella tejben kiáztatva, pürésítve
csapott evőkanálnyi mustár
csipetnyi sófél citrom leve

A hozzávalókat az olívaolaj, a leves és a citrom kivételével magas keverőedénybe tesszük, botmixerrel sűrűre keverjük. Ezután keverjük bele kanállal az olívaolajat,majd a levest (vagy joghurtot) és a citromot.

Fokhagymás krutonnal tálaljuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cezarsalata.blog.hu/api/trackback/id/tr102925904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása